Banners in Westzaan

De Willem Jansen Stichting heeft in samenwerking met de Westzaanse Digitale Beeldbank zijn geschilderde dorpsgezichten en fotomateriaal van straatbeelden van weleer (in full colour) afgedrukt en op bouwhekken geplaatst. Deze doeken zijn vanaf 14 september tot en met het weekend na De Dag van Westzaan te zien. In totaal zijn maar liefst 28 doeken te bewonderen. Deze zijn geplaatst vanaf de Kerkbuurt tot en met het Zuideinde. 

Willem Jansen maakte in het verleden, veelal in opdracht van de toen nog zelfstandige gemeente Westzaan, meerdere schilderijen met afbeeldingen van Westzaanse dorpsgezichten. Enkele van dezedorpsgezichten zijn vandaag de dag niet meer terug te vinden; andere kunnen nog deels worden herkend. Zo werd het laatste gedeelte van de wegsloot die parallel aan de langgerekte dorpsstraat liep in de jaren 1950 gedempt, waarmee het straatbeeld uiteindelijk ingrijpend veranderde. Anderzijds beschikt de Westzaanse Digitale Beeldbank, over prachtig beeldmateriaal van hoe het straatbeeld in het dorp er ooit uitzag. De doeken worden na afloop opgeslagen omdat ze vanzelfsprekend bijzonder geschikt zijn voor toekomstige evenementen op het dorp.

De uitvoering kwam tot stand dankzij de steun van de Gemeente Zaanstad, De Westzaanse Gemeenschap, het P.M. Duyvis Fonds.

Bij deze enkele foto’s zie link: Link

Weergaven: 15