Sinterklaasmuseum in Westzaanse garage toont oude banketvormen van Sint en Piet

Het sinterklaasmuseum in een autogarage in Westzaan is al jaren een fenomeen. De uit de hand gelopen hobby van de familie Fraij is altijd vlak voor het kinderfeest te bezichtigen. Elk jaar is er meer te zien en is er een nieuw thema. Dit jaar staat de collectie van een banketbakker uit Rotterdam centraal. “Hij was net zo’n sintofiel als ik”, zegt museumdirecteur Markjan Fraij.

Sinterklaasmuseum in de garage van de familie Fraij. – NH

De collectie van de Rotterdamse banketbakker met houten en aluminium mallen voor speculaas, chocola en marsepein is tientallen jaren oud. Markjans favoriet is een houten mal voor marsepein uit 1850. “Dat is waarschijnlijk van een voorouder geweest van de bakker.”

Uit de vaste collectie hangt bijvoorbeeld een sinterklaaspak uit 1938. “Vlak voor de oorlog dus. En misschien ook wel gebruikt in de oorlog. We weten dat er met kostuums verzetswerk is verricht. Met extra zakken werden illegale documenten meegenomen. Een Sinterklaas werd op straat natuurlijk niet gecontroleerd door de Duitsers”, vertelt Markjan. En zo kan hij uren doorgaan met verhalen.

Markjan Fraij in zijn eigen Sinterklaasmuseum.
Foto: Markjan Fraij in zijn eigen Sinterklaasmuseum. – NH
Zelf viert hij met zijn gezin altijd Sinterklaas: “Mijn kinderen zijn nu 16 en 22, maar vinden het net als ik nog steeds hartstikke leuk.” En als zondagavond het museum weer dicht gaat, is hij al bezig met volgend jaar. “Het thema wordt Sint en school en ik heb er al iets voor binnengekregen.”

Het Sinterklaasmuseum is vandaag en morgen open van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis en het museum is te vinden aan Zuideinde 281 in Westzaan.

Bezoeken: 1