Eerbetoon aan Klaas Bood

Klaas Bood

Eerbetoon aan Klaas Bood. Op 22 februari overleed op 95-jarige leeftijd de Westzaanse kunstschilder Klaas Bood. Veel dorps en streekgenoten zullen hem hebben gekend; met zijn typerende grote baard, op de fiets onderweg in het Zaanse met zijn schilderkist achterop gebonden. Vaak zat hij ergens te werken en legde dan menig plekje vast. De ene keer topografisch herkenbaar; de andere keer puur om op een milde wijze de schoonheid van de natuur te vangen. Zijn werk werd gewaardeerd, en soms al met nog natte verf gekocht.

Galerie Staphorsius is erin geslaagd een prachtige verkoopexpositie van zijn werk samen te stellen. Rob Staphorsius licht toe: ‘De expositie laat zien dat Klaas altijd heel toegankelijk en redelijk geprijsd werk maakte. Met deze gevarieerde verkoopexpositie met meer dan 100 werkjes willen we graag dat zijn werk nog meer onder de mensen komt.’
Klaas Bood werd geboren in Oud-Karspel in Noord Holland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in de Zaanstreek. Al op de lagere school tekende hij veel en wilde hij graag kunstschilder worden. Van een gedegen opleiding hiervoor op bijvoorbeeld de Academie kon helaas geen sprake zijn. Bood moest al op jonge leeftijd aan het werk om financieel te kunnen bijdragen om het gezin te onderhouden. Pas op latere leeftijd, hij was al in de veertig, ontstond de gelegenheid om alsnog meer tijd te besteden aan zijn kunst. Hij volgde lessen bij Gerrit Woudt, wiens aanwijzingen een bepalende invloed hebben gehad op zijn schilderwerk. In zijn werk ging het vooral om de schoonheid van de zwijgende dingen. De natuur, een landschap of een stilleven. Bood wist ze stemmig te verbeelden, met veel aandacht voor kleurnuancering en vlakverdeling. De verkoopexpositie is tot 2 juni. Gelijktijdig vindt een expositie plaats van werken van Willem en Chris Jansen, samengesteld uit de indrukwekkende collectie van de Willem Jansen Stichting. Er zijn ook werken te zien van andere Zaanse kunstschilders, zoals Jan de Boer, Cees Bolding en Felicien Bobeldijk.

Galerie Staphorsius, dinsdag t/m zaterdag 9.00-
17.00 uur.

foto Huisje bij het Water 

Weergaven: 2