De etsen van Karel Wetselaar – Zaterdag 13 januari t/m 2 maart 2024

De etsen van Karel Wetselaar

Galerie Staphorsius in Westzaan opent het nieuwe jaar met de tentoonstelling “De etsen van Karel Wetselaar”.

Karel Wetselaar (1935-2017) is met grafiek en foto’s ruim vertegenwoordigd in de collecties van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn grafiek is ook te vinden in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Toch is deze veelzijdige en getalenteerde kunstenaar relatief onbekend gebleven. Het exposeren en verkopen van zijn werk was voor hem ondergeschikt aan het werken aan zijn prenten en aan het experimenteren en perfectioneren van zijn etstechniek in onder meer aquatint, droge naald en mezzotint. Hij heeft dan ook een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Naar eigen zeggen was hij meer geïnteresseerd in de mening van collega’s en van de experts van het Rijksprentenkabinet.

Wetselaar woonde in Krommenie en de polders daar vormden een grote inspiratiebron voor de graficus, die hij met een fijn gevoel voor detail en sfeer wist vast te leggen. Mist en sneeuw maakten de polders voor hem nog aantrekkelijker.

Ook zijn op de tentoonstelling etsen te zien van de vermaarde Amsterdamse graficus Willem Witsen (1860 – 1923), wiens werk Wetselaar zeer bewonderde. Ook wordt er grafisch werk getoond van een aantal van zijn Zaanse streekgenoten, zoals Gerrit de Jong, Frans Room en Willem Jansen.

De expositie zal op zaterdag 13 januari om 15.00 uur geopend worden door Pieter Jonker van de Stichting Nobilis. De Stichting Nobilis zet zich in voor de hedendaagse prentkunst in Nederland en die uit de 20-ste eeuw.

Op de expositie zal ook een documentaire van Lucy Besson worden vertoond over Wetselaar en zijn werk. Het boek Karel Wetselaar, etser en fotograaf begeleidt de tentoonstelling en is bij de galerie verkrijgbaar.

De expositie is vrij toegankelijk en er is ruime parkeergelegenheid beschikbaar.

De etsen van Karel Wetselaar – Zaterdag 13 januari t/m 2 maart 2024

Geopend: dinsdag t/m zaterdag: 9 uur – 17 uur


Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287b
1551 RG Westzaan
T: 075-6143000
E: info@staphorsius.nl
I: www.staphorsius.nl