Vrijheidsmaaltijdsoep voor Westzaan

Datum: 5 mei 2021

Vrijheidsmaaltijdsoep voor Westzaan

Net als vorig jaar kan ook dit jaar vanwege de coronarestricties in Westzaan geen openbare 4 Meiherdenking worden gehouden. Hetzelfde geldt voor activiteiten op Bevrijdingsdag 5 mei.

Sinds het einde van Tweede Wereldoorlog kunnenbwe in Nederland in vrijheid leven, al voelt dat voor veel mensen met de huidige maatregelen niet zo. Natuurlijk is de oorlogstijd niet te vergelijken met de tijd waar we nu in leven, maar het zal ongetwijfeld bij mensen, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, herinneringen oproepen. De commissie 4 Mei-herdenking van de Westzaanse Gemeenschap roept iedere inwoner van Westzaan op de Nederlandse driekleur op 4 mei halfstok buiten te hangen. Dit mag vanwege de speciale omstandigheden de hele dag voorafgaand aan de nationale herdenking.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kookschrijfster Yvette van Boven gevraagd om een recept voor de vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 samen te stellen. Dit is een frisse lentesoep geworden. Het recept is te bezien op www.vrijheidsmaaltijd. nl. Wat is er mooier dan samen aan tafel over vrijheid in gesprek te gaan! Geen zin om zelf de soep te maken? Op zaterdag 1 mei zal de soepfiets van Jongwijs de vrijheidsmaaltijdsoep mee hebben. De fiets stopt op 13 plaatsen in het dorp, zodat je daar je soep kunt afhalen. Je kunt je vrijheidsmaaltijdsoep vanaf 24 april reserveren via menu.jongwijs. nl/soepfiets.

De commissie wil het maken van een documentaire weer oppakken. Onze plaatsgenoot Mirthe Westrik zal deze documentaire maken op basis van gefilmde interviews met (oud-)bewoners van Westzaan.Het gaat om verhalen en wetenswaardigheden over het leven tijdens de oorlog in Westzaan. Hiermee kunnen we de verhalen bewaren voor de generaties na ons. Bewoners die hieraan willen meewerken wordt gevraagd contact op te nemen met Gerda Steenbergen 06-1280 5499, Rina Schenk 06-3095 5876, Jan Heijink 075-6288 355 of Patricia Fleumer 075-6280 596.

 

commissie 4 Mei-herdenking Westzaan,

Jan Heijink