Wat zeggen de wieken?

Wat zeggen de wieken?

Tijdens de Pinksterdagen stonden de molens in Zaanstreek in de vreugde stand. Ook de Westzaanse molenaars zoals De papiermolen De Schoolmeester en pelmolen Het Prinsenhof stonden de wieken op een speciale manier . Dit wordt een vreugdestand genoemd. In de vreugdestand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links.

Derde Pinksterdag in de Zaanstreek

In de Zaanstreek werd er in de Tachtigjarige oorlog op Tweede Pinksterdag strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op derde pinksterdag wordt nog ieder jaar de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd: Pinkster Drie. Maar ook wordt Bokkiesdag gevierd.
In het voorjaar van 1574 verdreef de vloot van kapitein Kleinsorg de Spanjaarden die de Schands in Zaandam hadden bezet. De opstand was begonnen in 1572. Onder leiding van Diederik de Sonoy, voormalig burgemeester van Enkhuizen en Gouverneur van Noord-Holland, werd strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Zaandam vormde een strategisch punt door de sluizen en de dam en moest heroverd worden.
Op eerste Pinksterdag lukt het een Nederlandse soldaat om een aantal Spanjaarden gevangen te nemen. Hij nam ze aan een touw mee naar Wormer. Op Tweede Pinksterdag werd het Spaanse leger definitief verdreven uit Purmerend. De strijd was niet zonder slag of stoot geleverd en er vielen veel doden. Van de 3000 Spaanse soldaten die gestuurd waren om te vechten in de Zaanstreek, overleefden omstreeks zeventig Spanjaarden de gevechten. De mannen die het overleefd hadden vluchtten naar Amsterdam en lieten de Zaanstreek achter. Dat was op Tweede Pinksterdag. De dag erna was het groot feest. Het land ten oosten van de Zaan kwam door de overwinning van de strijders uit het Zaangebied, niet onder overheersing van de Spaanse strijders.
Ook is het de dag dat Bokkiesdag wordt gevierd. Van oudsher werden op die dag de bokjes verhandeld. Onder andere in de Zaanstreek en Purmerend werd hier aandacht aan besteed. Veel mensen in Noord-Holland trokken op 3e pinksterdag naar Purmerend om een bokje te kopen. Om de nieuwe aanwinst te vieren, was het vervolgens feest in de plaatselijke kroeg. Er is een jaarlijkse Bokkiestocht in de Zaanstreek. Honderden mensen gaan op die dag op de fiets van kroeg tot kroeg om het Bockbier te proeven. De tocht gaat van Zaandam naar Purmerend. De stoet loopt en fietst 15 kilometer door de polder. Het idee van een bok. Konijn of kip kopen is inmiddels verdwenen. De Purmerendse veemarkt is al enkele jaren verdwenen. Tegenwoordig wordt de Wielerronde van Krommenie gereden.

Pelmolen Het Prinsenhof


Nr 4 vreugdestand De Overwinning op de Spaanse legers

Bezoeken: 15