Koningsdag

Adres
Kerkbuurt
Westzaan

 

Koningsdag 2017

Koningsdag 2017 op een ‘nieuwe’ locatie. Wat zou dat betekenen? Geen groot schoolplein meer voor allerlei activiteiten en RODA. Een drukke doorgaande straat in Westzaan die bijna een hele dag geblokkeerd zou moeten worden. Kortom, tal van uitdagingen lagen er te wachten op de commissie. Verder had de commissie bestaande uit Marieke, Ingrid, Dinie en Marcel al in een vroeg stadium aangegeven, dat ze dit jaar de organisatie voor het laatst ter hand zouden nemen. En zie, het is allemaal goed gekomen. Natuurlijk zijn er verbeterpunten of veranderingen aan te brengen, toch mogen we zeggen dat de nieuwe locatie goed is bevallen.
Het gehele terrein voor de activiteiten is met de Kerkbuurt wel een stuk kleiner, daar staat tegenover dat het hierdoor wel een stuk drukker en gezelliger lijkt. Het was dan ook al vroeg gezellig druk. De bewoners hadden ook hun best gedaan door de straat aan te kleden met grote en kleine vlaggen. Helaas bleef het deel van de Lambert Meliszstraat wat achter bij alle activiteiten. voor volgend jaar zeker een aandachtspunt.
Maar zoals het hoort, veel kramen met allerlei verkoopwaar waaronder houten accessoires, sieraden, kleding, eten en drinken, maar ook miniatuur auto’s en zelfgemaakte spullen. Kortom, voor ieder wat wils. Natuurlijk ook kinderen die op kleedjes hun eigen verkoopwaar aan de man probeerden te brengen. Gelukkig geen spullen van ouders die daar niet van op de hoogte waren, zoals bij een meisje in Nederland, die een schilderij had verkocht voor een paar euro. Dit jaar helaas geen oude auto’s of motoren van Dotte en Gerrit.
Voor de kinderen was er een klimwand opgesteld waar de kinderen tegen betaling van 1 euro –onder begeleiding natuurlijk- naar een hoogte van 8 meter konden klimmen om daar de bel te kunnen luiden. Het aantal durfallen bleef echter wat achter bij de verwachting. Misschien was de hoogte een te groot obstakel. Een draaiorgel zorgde voor de muzikale ondersteuning die dag en voor de allerkleinste was er natuurlijk weer een springkussen die door RODA was georganiseerd.
Natuurlijk kan de dag niet alleen door de commissie worden georganiseerd. Zo hadden ook dit jaar weer de korfbalvereniging RODA, de Digitale Beeldbank, de EHBO, de vrijwillige brandweer en natuurlijk activiteitencommissie Lambert Melisz, hun beste beentje voorgezet.
Het weer zat dit jaar ook weer mee, geen regen, misschien iets te fris, maar al met al een mooie dag in Westzaan. De oproep voor nieuwe mensen is ook succesvol geweest. Dus de continuïteit is zeker ook voor volgend jaar gewaarborgd en zal er ook in 2018 weer en mooie Koningsdag in Westzaan te beleven zijn.

Commissie Koningsdag

—————————————————————————————-
Koningsdag 2016
In aanloop naar Koningsdag 2016 ging het alleen maar over het weer. Hoeveel regen en wind zou er wel niet staan? Hoeveel evenementen zouden er wel niet afgelast worden? Kortom, er was al veel te doen rondom het weer voor Koningsdag 2016. De weergoden waren ons dit jaar echter zeer goed gezind. We zagen talloze buien links en rechts van Westzaan voorbij trekken. Bij ons bleef het de hele dag droog. Een enkele druppel daargelaten. De zon liet zich volop zien, met name in de ochtend. Minpuntje was toch de wind.

Gelukkig maar, want er was weer veel te doen in de Torenstraat. Dit jaar geen Kerkstraat, alleen de Torenstraat. De vrijwillige brandweer was dit jaar voor het eerst niet van de partij doordat het pand van eigenaar is gewisseld. Hierdoor kwam de Lambert Melisz straat vrij. Een mooie plek voor onze oude ambachten en andere kraamhuurders.  Deze optie is door de knusse opzet, zeker voor herhaling vatbaar. Dit jaar stond namelijk in het teken van oude ambachten en de verenigingsstraat. Bij een 6-tal kramen konden bezoekers zich verdiepen in de skills van oude ambachten. En dat was een schot in de roos. Tevens stonden de vele verenigingen in ons dorp centraal. Ook zij konden via een kraam hun vereniging ‘verkopen’ om zo meer leden te werven. Helaas was het niet gelukt om alle verenigingen hier warm voor te krijgen. Het gaat immers wel gepaard met voorbereiding en bemensing gedurende de dag. Desondanks waren de aanwezige verenigingen tevreden over het verloop van de dag. Diverse nieuwe leden konden immers worden bijgeschreven.

Een Koningsdag zonder vrijmarkt is geen Koningsdag, dus ook dit jaar weer vele kinderen die hun ‘waar’ aan de man probeerden te brengen. Jammer was wel dat rond 13.00 uur de meeste kinderen het alweer genoeg vonden.
Voor de bezoekers was er veel te zien en te doen. Voor de kinderen was er dit jaar een klimwand van ca. 6 meter en dat is best hoog en soms ook best eng. Voor de kleintjes een springkussen en een draaimolen. De muziek gedurende de dag was voor rekening van een echt draaiorgel. En dat bracht meteen sfeer. Ook dit jaar was Gerrit Butter weer van de partij met zijn klassieke motoren, dit jaar ondersteund door Theo van de Werff die ook 2 klassiekers had meegenomen.

De organisatie was weer in handen van Marieke, Ingrid, Dinie en Marcel, maar natuurlijk ook weer in samenspraak met Roda, de Digitale Beeldbank, stichting Lambert Melisz en de EHBO. Zo heeft een ieder een steentje bijgedragen aan deze mooie dag. Want Westzaan zonder Koningsdag kunnen we ons nog niet voorstellen.

Link naar de fotootjes Koningsdag 

Werkgroep Koningsdag
*Voorz.: Hr. M.W.M. Haarhuis, (m.haarhuis9@upcmail.nl) Het Welvaren 4,1551 AV tel. 6571200
PR: Mw. I. Jahn-Binsbergen, (ingridjahn@kpnplanet.nl) Kerkbuurt 40, 1551 AE, tel: 0617171793
Hr. R. Damminga, (reinhold.damminga@gmail.com) Torenstraat 7, 1551 BK tel: 6162416
Hr. D. Bessels, (dries@bessels.org) Weiver 43, 1551 SE 0644028346
Mw. M. Flimm, (marion@flimm.com) Weiver 43, 1551 SE 0644574317
Mw. A. de Jong, (arianne112@hotmail.com) J.J. Allanstraat 184, 1551 RR 0643041545