Bezienswaardigheden

Dorp aan de regel

Westzaan is een langgerekt, een zogenaamd lintdorp waar vroeger voornamelijk boerderijen aan de regel stonden. De dorpstraat is +/- 4 km lang. Dit is De Middel, Weiver, Kerkbuurt, J.J. Allanstraat, Zuideinde, Overtoom.
Het dorp bezit vele monumentale houten huizen langs de dorpstraat. In de vervolgpagina’s vindt u mooie beschrijvingen van Zaanse huizen in het dorp door Nico Heermans.

ReghtHuys 1782

Op de vervolgpagina’s kunt u de vele schoonheden nader bekijken

Gebouwen

Molens

Westzaan 163 jaar zelfstandige gemeente

De voormalige zelfstandige gemeente ging in 1974 op in de gemeente Zaanstad. Westzaan werd in 1811 zelfstandig, daarvoor was het een belangrijk bestuurcentrum van de Banne Westzaan. Het bestuursgebied bestreek het gehele gebied ten westen van de toentertijd nog stromende rivier de Zaan.

Dat Westzaan economisch gezien een “gouden tijd” heeft gehad kun heden ten dagen nog zien aan het monumentale Reght Huys ( gemeentehuis) dat in opdracht van het streekbestuur de Banne, onder architect Jacob S. Creutz gebouwd werd. Het in Lodewijk XVI-stijl gebouw werd in de periode 1781-1783 geconstrueerd. Het heeft maar kort dienst gedaan als Rechtgebouw,tussen 1816 en 1974 deed het dienst als gemeentehuis. Het monumentale gebouw is nu in handen van de stichting ’t Reght Huys Banne Westzaan.

Ook de Grote Kerk herinnert aan de gouden tijd in 1740 werd de huidige grote kerk gebouwd. De huidige kerk heeft zeker 3 voorgangers gehad. De bekendste is de St-Joris kerk die in de Spaanse tijd in brand gestoken was. De St-Joris kerk had een enorme toren die door achterstallig onderhoud op 1 januari 1843 instortte.

Aantal Inwoners

Aan het eind van de 15e eeuw telde de Banne Westzaan nauwelijks 500 inwoners).! In 1742 2669 ( dit was een hoogte punt). Januari 1988 had Westzaan 4557 inwoners. Westzaan telt nu ruim 1850 woningen.

De bijnaam van Westzaners is Kroosduikers.