Evenementen

Overdracht archief Historische Vereniging


In een eerdere publicatie is al melding gemaakt over het wegvallen van onze archiefruimte. Dat leidde tot het besluit om met het Stadsarchief Zaanstad te gaan samenwerken. Op 18 januari was de officiële overdracht. De materialen waren in december al verhuisd. Maar de handtekeningen die de samenwerking bekrachtigden moesten nog worden gezet. De heer Frans Hoving namens het stadsarchief en Ingrid Jahn en Peter Huisman namens de Historische Vereniging Westzaan tekenden de overeenkomst. Het begin van iets moois? Het stadsarchief biedt een zeer mooie ruimte om aan het werk te gaan met ons archief en de archieven die we overgedragen gekregen hebben. Het is de ruimte maar ook de deskundigheid. Mevrouw Rianne van Diepen-Feld is voor Westzaan het aanspreekpunt voor alles wat we willen weten. Maar, en dat is misschien wel het belangrijkste, het ligt aan onszelf wat voor kwaliteit ons archief krijgt. Tijdens de jaarvergadering is het al gemeld: er ligt een grote klus. Daarom: de vrijdagmorgen wordt werkdag bij het stadsarchief. Als er voldoende mensen zijn doen we dat in twee ploegen, waardoor de vrijwilligers maar een keer in de twee weken aanwezig hoeven te zijn. Op termijn zal de frequentie afnemen. We werken van 9.00 uur tot uiterlijk 12.30 uur. Wie meldt zich aan om mee te helpen? Een keer in de twee weken met een ploeg van 6 tot 8 mensen gezellig aan ons dorpsarchief werken. Dat is toch niet te veel gevraagd. Meld u aan bij Peter Huisman (075-6280 057) of Ingrid Jahn (06-1717 1793). Een e-mail naar secretarishvw@westzaan.nl mag ook. Wees welkom.

Een mooie presentatie Molenaar Kindermeel Historische Vereniging Westzaan

Presentatie werd  gehouden door Neeltje en Otto Bleeker in buurthuis De Kwaker.

Een fantastische presentatie werd door Neeltje en Otto Bleeker verzorgd op de ledenvergadering van de Historische Vereniging Westzaan in buurthuis De Kwaker.  Heel boeiend hoe het bedrijf zich ontwikkelde tot de jaren zeventig van de vorige eeuw.. Vooral hoe de reclamewereld toen werkte.  De opkomst en verval van een sociaal bedrijf in Westzaan.De familie Zwart heeft aan het Zaans Museum een mooie schenking van materiaal overgaan, nu in het museum te bewonderen. 
In de jaren 1910-1913 wordt op de hoek van de Nauernasche Vaart en het Watermolenpad de fabriek gebouwd van de firma P. Molenaar & Co., producent van o.a. Molenaar’s Kindermeel. Een strategische locatie aan de verbindingsweg van de Zaanstreek naar Beverwijk en Haarlem en de vaart.
De fabriek staat afgebeeld op een mooie affiche uit 1913, met een moeder en een gezond kind. In die tijd worden al meer dan 1 miljoen pakjes kindermeel per jaar verkocht. Dat worden er 5 miljoen in 1935 en meer dan 7 miljoen in de vijftiger jaren. Die groei en bloei is te danken aan de voortdurende goede kwaliteit van het product, de vele positieve aanbevelingen van doktoren en verloskundigen, maar ook de goede ervaringen van ouders van jonge kinderen, de heldere reclames en de zeer redelijke prijs.
Een indrukwekkende foto van de directie, de aandeelhouders en het personeel ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum in 1938, maakt duidelijk dat P. Molenaar & Co. niet alleen een familiebedrijf van de aandeelhouders is, maar ook van het personeel. Familienamen komen meermalen voor en er zijn zelfs verschillende generaties bij het bedrijf werkzaam geweest. Het sociale beleid van de firma is algemeen bekend en geroemd: ‘Molenaar & Co. voeren altijd een vooruitstrevend- en sociaal beleid ten aanzien van het personeel.’
Het verhaal begint in 1888, als de zwagers Pieter Molenaar en Gerbrand Swart meel en gerst gaan malen. In hetzelfde jaar vraagt de Westzaanse huisarts Van der Broecke wat rijst te malen, om een papje te maken voor een ziek kindje. Het kind knapt goed op en het kindermeel is geboren.
Als lezers van De Wessaner kunnen het boek tot 15 oktober bestellen voor de intekenprijs van € 17,95 via: www.uitgeverijnoordholland.nl of : bestellen@uitgeverijnoordholland.nl Na 15 oktober 2018 is de prijs van het boek € 22,95.in 1901 een zuigeling, te vroeg geboren en al bijna opgegeven, met kindermeel is ‘gered’, wordt dat via De Telegraaf landelijk nieuws en de naam van het merkartikel Molenaar’s Kindermeel is gevestigd.
Ons boek beschrijft de snelle opkomst, groei en bloei van het familiebedrijf, in de context van de medische en maatschappelijke ontwikkelingen. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw is Molenaar’s Kindermeel marktleider, maar er verschijnen concurrenten op de markt met een breder aanbod van voedingsproducten voor peuters en kleuters. Uiteindelijk wordt het bedrijf in 1969 verkocht. De fabriek wordt in 1975 gesloten en afgebroken in 1978.
Eind oktober verschijnt het boek ‘Molenaar’s Kindermeel. Een geschiedenis van het familiebedrijf Molenaar & Co. te Westzaan’. Het is geïllustreerd met historisch beelden reclamemateriaal uit de collectie van de families Swart en Molenaar, het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaans Museum en de Vereniging de Zaansche Molen.

Neeltje Bleker-Swart en Otto Bleker

 
 
 

 

 

 

 

De Memorial lichtjes avond in Westzaan werd goed bezocht

zie link naar ZaanTV

De tweede Memorial lichtjes avond op de algemene begraafplaats in Westzaan werd goed bezocht,  ruim 100 bezoekers. De Historische Verenging en de vele medewerkers onderafdelingen vanuit allerlei verenigingen en instellingen van de   Westzaanse gemeenschap kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, sfeervolle avond
Ook de belangstelling was groot vanuit de lokale  politiek. Ook burgemeester Jan  Hammning  gaf actie de préséance.

De lichtjesavond is een variant op Allerzielen dat jaarlijks in begin november wordt gevierd.

Burgemeester Jan Hamming interview

Dameskoor Westzaan

Voordracht kunstenaar Giovani Masetti

Dagorkest Zaanstreek Waterland

Gerard Slegers (CDA) en Ingrid Jahn

Dameskoor Westzaan

 

 

Op 2 november organiseert De Historische Vereniging Westzaan voor de tweede keer een “In Memorial” lichtjesavond op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Dolphijnstraat te Westzaan. Een bijzondere avond waar de aanwezigen de gelegenheid hebben hun geliefde overledenen te gedenken.

Dit gedenkmoment wordt door vele kerken ingevuld. Door meerderen binnen de Westzaanse Gemeenschap is de wens geuit in ons dorp hier ook invulling aan te geven. De Historische Vereniging Westzaan biedt deze mogelijk wederom, na de succesvolle avond van vorig jaar.

In een met honderden lichtjes sfeervol verlichte omgeving is er dit jaar medewerking van het Dameskoor Westzaan, het Dagorkest Zaanstreek-Waterland en verhalenverteller Giovanni Masetti. Zijn prachtige verhaal wordt opgevolgd met gedichten van onder meer Rick van der Made. De aula zal opengesteld zijn, waarbij de begraafplaatsbeheerder Rob de Witte aanwezig is om al uw vragen te beantwoorden mbt de begraafplaats aan de Dolphijnstraat.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Vanaf 18:45 uur verzamelen we ons bij Gallery of Dreams aan de J.J. Allanstraat 283 (tegenover de ingang van de begraafplaats). Parkeergelegenheid is er op de boerenparkeerplaats links naast J.J. Allanstraat 175. Mensen die slecht ter been zijn kunnen op de parkeerplaats bij de begraafplaats parkeren voor 18.45 uur

Iedereen kan bij Gallery of Dreams zelf een kaars meenemen om die na de tocht achter te laten. Om 19.00 uur wordt gestart met de stille tocht met direct aansluitend het programma.

De Historische Vereniging Westzaan biedt u na het programma graag een gratis warme kop koffie, thee, chocomelk of gluhwein aan waarna we u van harte uitnodigen om samen te zitten.