In Grote Kerk Dit jaar een popdienst rondom de muziek van Leonard Cohen.

Datum: 17 november 2019

Dit jaar een popdienst rondom de muziek van Leonard Cohen.

Wie kent niet zijn bekendste nummer ‘Hallelujah’? Ook de jongere generatie kent dit nummer door de vertolking hiervan door zangeres Lisa bij ‘The Voice of Holland’. De oudere generatie kent het misschien door de cover van Jeff Buckley of John Cale. Maar de oorspronkelijke versie is van Leonard Cohen.

Het is niet meer voor te stellen dat dit nummer in eerste instantie helemaal niet aansloeg. Nu wordt dit lied ook in kerkdiensten, rouw- en trouwdiensten volop gezongen dan wel beluisterd. Maar … wie begrijpt eigenlijk waar het lied over gaat? Het ‘Hallelujah’ wordt altijd uit volle borst meegezongen, maar wie op de tekst let ziet dat dat niet gepast is. In het lied zitten verwijzingen naar het verhaal van ‘David en Bathseba’ en van ‘Simson en Delila’. Wat heeft dat te betekenen? Kortom: voer voor een popdienst! Op zoek naar de diepere betekenis achter het lied.
zie

zie http://pgwestzaan.nl/

De toegang tot de dienst is gratis. Wel is er een collecte voor de kerk en voor een opvanghuis van het Leger des Heils in Zaandam voor dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Datum: zondag 17 november
Aanvang: 17.00 uur
Voorprogramma: 16.30 uur (deur open: 16.00 uur)

Carrière Leonard Cohen

Cohen werd geboren in een joods middenklassengezin in een Engelssprekend deel van Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en vormde een country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. Hij kreeg een studiebeurs die hem in staat stelde zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Ihlen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschenen nog enkele dicht-/poëziebundels en 2 romans.

Liefde voor folkmuziek bracht hem ertoe zelf de gitaar ter hand te nemen. Na 1966 concentreerde hij zich vooral op het schrijven van popsongs. Judy Collins nam een van zijn songs op en het werd meteen een hit: Suzanne. In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum, Songs of Leonard Cohen. Hij vestigde een reputatie als singer-songwriter met nummers ails Suzanne, Everybody Knows, The Tower of Song, Famous Blue Raincoat en First We Take Manhattan. Hij verwerkte spiritualiteit en seksualiteit in zijn nummers. Zijn songs worden gekenmerkt door zijn monotone, melancholieke stem.

Hoewel hij albums bleef maken, verdween hij eind jaren zeventig en tijdens de eerste helft van de jaren tachtig wat uit de belangstelling. Vanaf 1986 herleefde de belangstelling, omdat jongere artiesten als Nick Cave en The Sisters of Mercy hem prezen en nummers van hem opnamen. In 1988 was Cohen volledig terug met het album I’m your man, het bestverkochte album van Cohen sinds jaren. Cohen bracht af en toe tijd door in een boeddhistisch klooster, en werd in 1996 officieel ingewijd als boeddhistisch monnik.

Vlak na zijn 70ste verjaardag bleek zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verduisterd te hebben, waardoor Cohen noodgedwongen, maar met veel succes, weer ging optreden. Op wereldtournee gaf hij in juli 2008 na vijftien jaar weer concerten in Vlaanderen en Nederland. In dat jaar werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In de zomer van 2012 ondernam hij de “Old Ideas World Tour”, waarbij hij o.a. optrad inhet Olympisch Stadion (Amsterdam).

Persoonlijk

Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn en hij kende de joodse geschriften. In de jaren zestig werd hij lid van de Church of Scientology. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht enige tijd als monnik door in een Zenklooster in de bergen ten noorden van Los Angeles. Dit hielp hem bij zijn depressies en neiging tot “eindeloze zelfanalyse”. Maar ook was hij gevoelig voor wereldse verleidingen, zoals vrouwen, drugs en drank.

Cohen kreeg een zoon en een dochter met zijn ex-partner Suzanne Elrod. Hij is nooit getrouwd geweest

Leonard Cohen overleed in 2016 op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val, in zijn slaap. Pas na de begrafenis in het familiegraf op de begraafplaats Shaar Hashomayim in Montreal werd zijn overlijden bekendgemaakt.

Bezoeken: 23